HSNaturephoto.com

Wildlife Photography

Project Watervogels / Waterbirds 2013


Als natuurfotograaf ben je altijd op zoek naar nieuwe fotoplekken. Had al een 3-tal hutten tot mijn beschikking maar nog geen plek vanwaar ik watervogels zou kunnen fotograferen.

Uiteindelijk ben ik op zoek gegaan naar een geschikte plek voor een schuilhut. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten. Belangrijkste is natuurlijk dat er watervogels zitten. In 2012 heb ik redelijk wat tijd gestoken in het zoeken naar zo’n locatie. Ook het licht is belangrijk, hiermee bedoel ik dat het licht altijd zoveel mogelijk vanachter je komt. Wat verder van belang is dat de plek goed bereikbaar is en dat het een rustige plek is. Als de vogels elke keer verstoord worden door wandelaars of loslopende honden heeft zo’n plek niet zoveel zin. Belangrijkste is natuurlijk dat er watervogels zitten. In 2012 heb ik redelijk wat tijd gestoken in het zoeken naar zo’n locatie.

Op het moment dat je een goede locatie hebt gevonden moet je de beheerder toestemming vragen of je daar een hutje mag neerzetten. Ga geen hut plaatsen op een plek waar je geen toestemming voor hebt omdat je dan uiteindelijk daar toch problemen mee gaat krijgen. Zelf heb ik het geluk dat ik de beheerder van dit gebied goed ken en daardoor toestemming kreeg om de hut te maken.

De volgende stap is hoe moet de hut eruit gaan zien. Het is een laagstandpunt hutje maar ik heb er wel voor gezorgd dat je ook in de hut kan zitten. Een dag alleen liggen hou je niet vol en er zijn altijd periodes dat je geen vogels voor de hut hebt zitten en dan is het lekker dat je even kan zitten. Zorg wel voor kleine kijkgaten zodat je alles wel in de gaten kan houden. Heb al meerdere malen gehad dat er ineens een Nonnetje voor de hut zwom die ik niet had zien aankomen. De hut is zo gemaakt dat je er ook makkelijk in kan liggen en natuurlijk zo laag mogelijk bij het water. Uiteindelijk ga je natuurlijk fotograferen met behulp van een hoekzoeker en dan is liggen de beste optie. Let er wel op dat je er rekening mee houd dat het water, bij erg veel regen, kan stijgen. Zorg ervoor, indien mogelijk, dat de aanlooproute naar de hut gecamoufleerd is. Hierdoor zien de vogels jou niet de hut ingaan en worden ze niet direct verjaagd waardoor het uren duurt voordat ze weer terug komen. Een andere optie is voor het licht word al in de hut te gaan zitten. Ook bij het verlaten van de hut is voorzichtigheid belangrijk vanwege de verstoring van de vogels. Camoufleer de hut goed, niet alleen dat de hut niet zichtbaar is voor de vogels, maar ook dat wandelaars de hut niet kunnen zien. Wat ik inmiddels geleerd heb is dat vogels uiteindelijk aan de hut gaan wennen en dus makkelijker zijn te fotograferen.

Op deze locatie heb ik inmiddels de volgende soorten mogen fotograferen.
Wintertaling, Wilde Eend, Nonnetje, Brilduiker, Slobeend, Zwaan, Meerkoet, Krakeend, Smient, Kuifeend, Nijlgans, Grauwe Gans en Waterral.

Onder het kopje project watervogels staan de foto’s die in deze hut zijn gemaakt.

Veel kijkplezier

Gr Henny van Egdom


Meer foto's van het Watervogel Project / More pictures from the Waterbirds 2013

bezoekers | Copyright | Disclaimer | Contact