HSNaturephoto.com

Wildlife Photography

Project Steenuil / Little Owl 2012


In 2012 ging een lang gekoesterde wens voor mij in vervulling. Via en collega op mijn werk kreeg ik een tip van een plek waar een Steenuilen paartje zat. In februari van dat jaar ben ik met de eigenaar gaan praten of het mogelijk was dat ik daar mocht gaan fotograferen. Heb haar uitgelegd wat de bedoeling was en ze zei direct ja. Vanaf dat moment ben ik alleen nog maar bezig geweest met de Steenuiltjes. Als eerste moest bepaald worden waar ik het schuilhutje zou plaatsen. Uiteindelijk was alles gereed en kon ik aan de slag.

Dat je met vogelfotografie soms veel geduld moet hebben wist ik al en dat werd met dit project ook bevestigd. De eerste 3 dagen heb ik daar van 7.00 tot 17.00 gezeten zonder ook maar 1 foto te hebben gemaakt. Maar de aanhouder wint en uiteindelijk lukte mij het om de eerste foto’s van het Steenuiltje te maken. Nog niet de foto die ik in gedachten had maar was er wel erg blij mee (foto 1).

Daarna ging het steeds beter de Steenuiltjes begonnen aan mij te wennen. Het gebeurde regelmatig dat ik vlak langs ze liep en dat ze gewoon bleven zitten. Zolang ik geen rare bewegingen maakte vertrouwde ze de situatie volledig.

Op 27 maart kon ik de eerste paring fotograferen (foto2). Een week daarna nog eentje en nog een week later zag ik het vrouwtje niet meer. Zodra het voorlaatste ei is gelegd begint het vrouwtje met het broeden en de broedtijd bedraagt 25 tot 28 dagen. De jongen zijn de eerste 8 dagen nog kaal en het vrouwtje blijft daarom op het nest om ze warm te houden. Het mannetje brengt de jachtbuit naar het nest (foto3) en het vrouwtje maakt daar dan kleine stukjes van om de jongen te kunnen voeren.

Als ze ongeveer 30 dagen oud zijn gaan ze voor het eerst naar buiten, eerst nog wat onwennig maar als snel hebben ze de smaak te pakken. In deze periode vallen de meeste slachtoffers bij de jonge Steenuiltjes. Omdat ze nog niet goed kunnen vliegen vallen ze vaak ten prooi aan katten en roofdieren maar ook slecht weer kan dan veel slachtoffers maken. Mijn Steenuilen paartje heeft minimaal 4 jongen grootgebracht. Helaas heb ik daar geen goede foto’s van kunnen maken maar wellicht lukt het in 2013.

Heb 6 maanden mogen genieten van deze prachtige vogeltjes en opnieuw heb ik gezien dat je het vertrouwen kan winnen van een vogel. Met het projectmatig aanpakken van een onderwerp krijg je toch de beste resultaten en voor 2013 heb ik, als alles mee zit, weer leuke onderwerpen in de planning staan. Voor meer Steenuilen foto’s van het Steenuilen project kijk onder het kopje Projects

Veel kijk plezier




Meer foto's van het Steenuil Project / More pictures from the Little Owl 2012

bezoekers | Copyright | Disclaimer | Contact